Ana içeriğe atla

DNS Temizleme - DNS Flush

Çoğu işletim sistemi (Windows gibi) ve DNS istemci (Firefox, Google Chrome gibi), IP adreslerini ve diğer DNS bilgilerini otomatik olarak ön belleğe almaktadır. Bunu yapma amacı, aynı host adının daha sonra tekrar istenmesi halinde süreci hızlandırmaktır. Bunun olmaması halinde, örneğin sık eriştiğiniz bir site durumunda her erişim girişiminde DNS sağlayıcının tekrar tekrar sorgulanması gerekecektir. 


Bozuk DNS ön belleği, ya da çeşitli zararlı yazılımlarla DNS'nizin amaçlananın dışında kullanılması (DNS Zehirlenmesi) nedeniyle ön belleği temizlemek gerekebilir. 

DNS ön belleğinin kişisel gizlilik (mahremiyet) açısından da bazı riskleri söz konusu olabilir, özellikle de bilgisayarınıza, vb. başkaları erişebiliyorsa. Örneğin birisi sizing DNS ön belleğinize bakarak son oturumda girdiğiniz tüm siteleri öğrenebilir. Eğer girdiğiniz sitelerin başkaları tarafından öğrenilmesini istemiyorsanız, DNS ön belleğini temizleyerek bunu engelleyebilirsiniz. 

Yukarıdaki ve daha başka nedenlerle işletim sistemlerinde DNS ön belleğini temizleme imkanı sağlanmıştır. Aşağıda, çeşitli sistemlerin DNS ön belleklerini temizleme yöntemleri verilmiştir. 

Windows Vista / Windows 7 / Windows 98/NT/2000/XP DNS Temizleme 

Windows sisteminde DNS ön belleğini temizleme oldukça basit bir işlemdir. Aşağıdaki komutları izleyerek DNS ön belleğini kolayca temizleyebilirsiniz: 

Komut Satırını açın (Başla > Çalıştır > "cmd" > Tamam (Start > Run > "cmd.exe" > OK). 

Şu komutu girin "ipconfig /flushdns" ve Enter tuşuna basın.
ipconfig /displaydns komutunu çalıştırarak dns bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
Mac OS X'da DNS Temizleme 

Mac OS X'te DNS temizliği de kolaydır, ancak kullanılan OS X versiyonuna bağlı olarak komut değişir.

Sisteminiz Mac OS X Leopard kullanıyorsa, aşağıdaki adımları izleyin:

1. Komut terminalini açın

2. "dscacheutil -flushcache" (tırnak işareti olmadan) çalıştırın

Sisteminiz Mac OS X 10.5.1 veya altıysa, aşağıdaki işlemi yapın:

1. Komut terminalini açın.

2. "lookupd -flushcache" (tırnak işareti olmadan) çalıştırın


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun