Ana içeriğe atla

Sql Server Yedek Alma ve Yedeği Geri Yükleme

sql server yedekBu yazımda Sql Server Management Studio ile veritabanı yedeği alma (backup) ve alınan yedeği geri yükleme (restore) işlemlerini anlatacağım. Yedekleme işlemi, veritabanı üzerinde yer alan tüm verilerin kaybolma ve bozulma riskine karşı bir örneğinin saklanmasıdır. Daha sonra bu yedeklenen veriler, ihtiyaç duyulduğunda geri yüklenerek olası veri kayıpları önlenmiş olur.
Yedek alma işlemine geçmeden önce Sql Server Backup tiplerini bilmek gerekir. Sql Server üzerinde 3 farklı backup çeşiti bulunmaktadır.

  • Full Backup: Adından anlaşılacağı üzere yedeklenme anı itibariyle veritabanındaki herşey yedeğin içine kopyalanır. Elimizde bulunan bir full backup dosyası ile başka bir şeye ihtiyaç duymadan yedeğin alındığı tarihe veritabanı geri yüklenebilir.
  • Differential Backup: Çok fazla verinin bulunduğu büyük veritabanlarını sürekli full backup ile yedeklemek, hem uzun işlem süresi hem de gereksiz disk kullanımlarına neden olur. Böyle durumlarda sadece değişen kısımların yedeğinin alınması işlemidir.
  • Transaction Log Backup: Transaction, ilgili veritabanında yapılan her işlemin bilgilerinin tutulduğu log dosyasıdır. Yedekleme sadece bu kayıtları kapsar.
Backup çeşitlerinden bahsettiğimize göre veritabanımızın yedeğini alma işlemine geçebiliriz. Veritabanımızın üzerinde sağ tıklayarak Tasks–>Backup seçeneğine tıklıyoruz.
sql server backup
Yedekleme İşlemini Başlatmasql server backup
Yedek alma işlemiyle ilgili ayarların yapıldığı aşağıdaki pencere açılacak. Pencere 3 ana bölüme ayrılmış durumda Source-Backup Settings-Destination.
sqlserver backup settings
Yedekleme (Backup) Ayarları Penceresi
Source bölümü ayarları:
  • Database: Hangi veritabanının yedeğini almak istiyorsak onu seçiyoruz.
  • Recovery Model: Recovery Model, transaction loglarının nasıl kaydedileceği ile ilgili ayarlar içerir. Sql Server’da 3 farklı recovery model seçeneği bulunur. Bunlar Full, Simple ve Bulk Logged seçenekleridir. Bu bölümü yedekleme işlemi sırasında değiştirme olanağınız bulunmamaktadır.
  • Backup Type: Backup türlerine konunun başında değinmiştim. Full backup almak istediğimizi belirterek ilerleyelim.
  • Copy only Backup: Bu yedek alma işleminin backup zincirine dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili ayardır.
  • Backup Component: Tüm veritabanının mı, yoksa veritabanına ait bir Filegruop yedeğinin mi alınmak istediğini belirliyoruz.
Backup Set bölümü ayarları:
  • Name: Yedeğimize bir isim veriyoruz.
  • Description: Yedekle ilgili bir açıklama eklemek isterseniz bu bölümü kullanabilirsiniz.
  • Backup set will expire: Yedeğin hangi tarihe kadar geçerli olacağıyla ilgili ayarın yapıldığı bölüm.
Destination bölümü ayarları:
  • Backup To: Bu kısımda yedeğin nerede saklanacağıyla ilgili ayarlar yer alıyor. Disk ve Tape seçenekleri ile, alt kısımda alınan yedeğin nereye kopyalanacağı ile ilgili dosya ayarlarını yapabilirsiniz.
  • Bu ayarlardan başka pencerenin solundaki Options kısmından daha detaylı ayarlamalar yapmanız da mümkün. O kısma değinmeden geçiyorum.
    Ayarları yaptıktan sonra Ok tuşuna bastığınızda eğer hata meydana gelmemişse yedekleme işleminin başarılı olduğuna dair aşağıdaki gibi bir mesaj görüntülemeniz gerekiyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun