Ana içeriğe atla

Yerli cepte ‘Alman’ sürprizi!

Türk cep telefonu pazarına yeni bir yatırımcı katıldı. Alman Oxiron markası, Universal grubu işbirliğiyle İstanbul’da üretime başladı. Telefonlar hem iç pazar hem de ihracat için üretiliyor


Yerli cepte ‘Alman’ sürprizi!
Hanife Baş
Türkiye’de 1 Nisan itibariyle geçilecek 4.5G teknolojisi yeni cep telefonu yatırımlarını çekiyor. Alman cep telefonu markası Oxiron, Türk tekstil firması Universal işbirliğiyle Türkiye’de cep telefonu üretmek için düğmeye bastı.
İstanbul İkitelli’de 5 milyon TL’lik yatırımla 3 bin metrekarelik alanda kurulan cep telefonu üretim tesisinde Oxiron’un X5 modelinin üretimine başlandı. Universal Tekstil, Türkiye’de polar kumaşta en büyük firmalardan biri.
Oxiron Mobile Türkiye Genel Müdürü Serkan Demirtaş, 4.5G’nin başlamasının cep telefonu sektörü için önemli bir milat olacağını belirterek, “Alman Oxiron markasının cep telefonu modellerini burada yerli üretmeye başladık. İlk ürünümüzü geçen hafta pazara sunduk. Telefonlarda yerli üretim oranımız yüzde 60” dedi.
Ayda 175 bin adet
Oxiron, Almanya’da da giriş seviyesi cep telefonlarında yeni bir marka. 2015 yılı başında pazar girdi. Türkiye’de ilk etapta X5 modeli üretiliyor. Üretim adetleri arttığında Almanya ve diğer ülkelere de telefonlar Türkiye’den gönderilecek.
Demirtaş, ilk üretimlerinin bin adet olduğu bilgisini vererek, “Ancak çok geniş bir tesis kurduk. Talebe göre ayda 175 bin adetlik üretim yapabilecek durumdayız. Şu anda kanalımızı oturtuyoruz. İlk etapta E-ticaret siteleri, bayi kanalı ve teknoloji marketler üzerinden satış düşünüyoruz. Operatörlerle de işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Oxiron’un Türkiye’de ilk yıl için pazar payı hedefi de yüksek. Serkan Demirtaş, ilk etpata pazardan yüzde 2’lik pay almak istediklerini bunun da ayda 30 bin, yılda 360 bin adetlik telefon satışına denk geldiğini belirtti.
Demirtaş’ın iddiası, en yüksek yerlilik oranına sahip üretici oldukları yönünde. Bunu da, “Türkiye’de bulunan diğer tesislerin hepsi montaj hattı. Biz SMB dizgi denilen board üzerinde entegre dizim de yapıyoruz. Başka yapan yok” şeklinde açıkladı.
Mühendis ve yazılım desteğini Almanya’dan alıyorlar. İşçilik ve üretim Türkiye’de yapılıyor. Demirtaş, artık teknoloji cihazlarının üretiminde Çin ve Türkiye arasında işçilik bakımından çok fark kalmadığını ve aynı fiyatlara üretim yapılabildiğini de iddia etti.
Herkese farklı vergi
Cep üzerindeki vergiler de Türkiye’de üretimin önünde engel. Serkan Demirtaş, yılbaşında giriş seviyesi telefonlara 160 TL’lik vergi geldiğini anımsatarak, şunları söyledi: “Bu vergiler fiyatı yükseltiyor. Türkiye’de üretim yapmayı zorlaştırıyor. Bilişim alanında yatırım isteniyorsa, yatırımcı ve ithalatçı vergisi ayrı olmalı. Eğer bu durum değişirse herkes gelip burada üretim tesisi kurar. Türkiye’de yıllık 15 milyon adetlik cep telefonu pazarı var. Bu önemli bir rakam. Alman Oxiron, Türkiye pazarına güveniyor. Bizim gibi pazarlarda yeni yatırımcılar mutlaka söz sahibi olacak.”
Oxiron, Türkiye’de teknik sevisi de anlaşma yaptığı Teleservice aracılığıyla verecek.
Her yıl dört farklı model
 
Serkan Demirtaş, X5’in ardından Türkiye’de X4 ve X6 modellerinin üretimini de yapmayı planladıklarını  belirterek, “Her yıl 4 modelimiz pazarda olacak. 2016’da da X5 haricinde üç ürünümüz pazara girecek.  X5’in ardından mart ayında X4’ü pazara sunuyor olacağız. Bu model 5 inç’lik. Tasarımı çok şık. Fiyatı 699 TL olacak. Telefonlarımız sağlamlık bakımından da iyi. Bu modeller giriş seviyesinde. Üst segment de üreteceğiz” dedi.

5.5 inç, parmak izi okuyucusu var

Satışta olan 4.5G’li Oxiron X5’in teknik özellikleri ise şöyle:
 
İşletim sistemi: Android
Ekran: 5.5 inç
Kamera: 13 MP arka, 5 MP ön
Dahili hafıza: 16 GB
Ram: 2 GB
İşlemci: 1.7 GHz Octa core
Bluetooth: Var
Parmak izi okuma: Var
Çift sim kart: Var
Pil gücü: 2900 mAH
Ağırlık: 164 Gram
Fiyatı: 999 TL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun