Ana içeriğe atla

PHP de If Else Yapisinin Kullanimi - Karsilastirma Operatörleri

Merhaba arkadaslar. Php dersleri serimizin ikincincisinde php'de karar mekanismasi olan if else komutlarinin nasil kullanildigina göz atacagiz.
Php sintaks bakimindan java'ya benziyor; noktali virgüller, parantezler... Eger java ile biraz hasir nesir iseniz bu konuyu 20 dakikada hâlledersiniz.
Lafi fazla uzatmadan hemen bir örnekle konumuzu anlatmaya baslayalim isterseniz. Iki kisinin yaslarini kiyaslayan bir kod yazalim:
<?php
$ahmet = 20;
$sabri = 30;

if ($ahmet<$sabri)
{
echo "Ahmet Sabri'den küçüktür";
}

else
{
echo "Ahmet Sabri'den büyüktür";
}
?>

Sonuç : Ahmet Sabri'den küçüktür

elseif

Peki bu ikisi yasitsa, yani $ahmet = 20 ve $sabri = 20 ise ne olacak? O zaman bu durumu da gözden geçirmemiz lazim. Bunun için if komutundan sonra bir de elseif kullanacagiz:

<?php

$ahmet = 20;
$sabri = 20;

if ($ahmet<$sabri)
{
echo "Ahmet Sabri'den küçüktür";
}

elseif($ahmet==$sabri)
{
echo "Ahmet ve Sabri yasittir";
}
else
{
echo "Ahmet Sabri'den büyüktür";
}
?>

Sonuç : Ahmet ve Sabri yasittir.
elseif($ahmet==$sabri) satirina dikkat ederseniz bir yerine iki esttir (==) isareti koyduk. Çünkü eger bir esittir kullansaydik karsilastirma yapmis olmaz, esittirden önceki ilk degiskene ($ahmet) deger atamis olurduk. Bu da hâtâ verecektir tabi ki.
Bunu su sekilde test edelim:
<?php

$ahmet = 20;
$sabri = 30;

$ahmet = $sabri;
if ($ahmet<$sabri)
{
echo "Ahmet Sabri'den küçüktür";
}

elseif($ahmet==$sabri)
{
echo "Ahmet ve Sabri yasittir";
}
else
{
echo "Ahmet Sabri'den büyüktür";
}
?>

Sonuç : Ahmet ve Sabri yasittir, olacaktir.
Bir de farkli midir? diye soralim. Bunun için != veya <> operatörünü kullanacagiz:
<?php

$ahmet = 20;
$sabri = 30;

if ($ahmet!=$sabri)
{
echo "Ahmet ile Sabri yasit degildir";
}
?>

Sonuç: Ahmet ile Sabri yasit degildir.
Son olarak bir de söyle iki örnek verelim, ki bu iki kod da ayni isi yapar, == operatörü ile:
<?php

$sifre = "yazilimmutfagi.com" ;

if ($sifre == "yazilimmutfagi.com")
{
echo "Sifre dogru";
}

else
{
echo "Yanlis sifre";
}
?>

!= veya <>operatörü ile:

<?php

$sifre = "yazilimmutfagi.com" ;

if ($sifre <> "yazilimmutfagi.com")
{
echo "Sifre yanlis";
}

else
{
echo "Sifre dogru";
}
?>

&& , || (ve veya) mantiksal operatörler:

Karsilastirma yaparken çokça ihtiyacimiz olan operatörlerdendir 've'(&&) ve 'veya'(||).

&& operatörünün mantigi kisaca sudur:

Sayet sorulan her iki sart da dogruysa sonuç 'evet'tir. Herhangi biri yanlissa sonuç 'hayir'dir.
<?php

$sifre1="yazilimmutfagi";
$sifre2=2011;

if($sifre1=="yazilimmutfagi" && $sifre2==2011)
{
echo "sifreler dogru, giris yapildi";
}
else
{
echo "sifreler dogru degil, giris yapilamadi";
}

?>

Sonuç: sifreler dogru, giris yapildi.
|| operatörünün mantigi, eger sorulan sartlardan herhangi bir dogru ise sonuç 'evet'tir. Her ikisi de yanlissa sonuç 'hayir'dir.
<?php

$sifre1="yazilimmutfagi";
$sifre2=2011;

if($sifre1=="yazilimmutfagi" || $sifre2==2045)
{
echo "giris yapildi";
}
else
{
echo "iki sifre de yanlis, giris yapilamadi";
}

?>

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun