Ana içeriğe atla

Linux Boot Süreci

Birçok insanın merak ettiği gibi, Linux/Unix işletim sistemi nasıl açılıyor' Bir uygulamayı boot sürecinde çalışacak şekilde nasıl ayarlayabilirim ki bilgisayar her açıldığında onu elle açmak zorunda kalmayayım' Bunu yapmak için birinin bir şey eklemek istediği temel ortam prosedürünü anlaması gerekir.

Tipik bir Linux sisteminde, ben Debian'ı tercih ederim, bootloader kerneli işaret eder ve o da sonrasında /etc altında inittab diye bilinen bir dosyayı çalıştırır. Bootloader ve kernel arasındaki etkileşim başka bir makale konusu olacak kadar karmaşıktır.

1. /etc/inittab, /etc klasörü altında belli bir klasörü çağırmak için belli yönergeler içeren bir dosyadır. Şuna benzer bir Shell script dosyasıdır: # /etc/inittab: init(8) configuration. # $Id: inittab,v 1.91 2002/01/25 13:35:21 miquels Exp $ # The default runlevel. id:2:initdefault: # Boot-time system configuration/initialization script. # This is run first except when booting in emergency (-b) mode. si::sysinit:/etc/init.d/rcS

2. sitem daha sonra /etc/init.d/rcS shell scriptini çağırır. Script daha sonra /etc/rcS.d/ klasörü altında başka bir scripti çağırır.bir uygulama sisteme eklendiği zaman bunun başlaması ya /etc/rcS.d/ ya da /etc/rc2.d/ klasörü altında saklanır. Bu script kümesi ilk olarak çalıştırılır ve sisteme bağlıdır, asla kurcalanmaması gerekir. Bu script grubu her işlemi ortaya çıkardıktan sonra /etc/init.d/rcS scripti /etc/rc2.d/ altındaki bütün dosyaları çağırır. /etc/rc2.d/ klasörü genellikle uygulama yazılımlarını içerir ve sistem tarafından özellikle ihtiyaç duyulan yazılımlar burada olmaz. Bu klasörde bulunan her dosyanın bir S (başlangıcı simgeler) ve numarası vardır. Mesela: S43portmap. 43, işlemin 43. sırada başlayacağını belirtmez, bunun yerine hangi işlemin başlatıldığını belirten bir sayıdır. Böylece bir şeyin S43portmap'ten önce veya sonra başlamasını istiyorsanız, ondan önce olması için s40, sonra olması içinde s50 koymanız gerekir.

3. Eğer kendi uygulamanızın çalıştırılmasını istiyorsanız, /etc/rc2.d/ klasörü altına ekleyin. /etc/rc2.d/ birçok Linux sisteminde varsayılan çalıştırma seviyesidir.

4. Eğer /etc/rc2.d/ klasörüne bakacak olursanız her dosyanın /etc/init.d/ klasörüne sembolik linkle bağlı olduğunu görebilirsiniz. Ve eğer düşünürseniz bu aslında derli toplu bir iştir, çünkü bu scriptlerden birini başka bir zaman çalıştırmak için farklı bir numaraya sahip başka bir sembolik link oluşturmanız yeterlidir. Bu aynı zamanda kullanıcıya boot sürecini istediği gibi değiştirebilme esnekliğini de verir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun