Ana içeriğe atla

Javascript ile String Islemleri - indexOf, lastIndexOf, charAt, length, split, toLowerCase, toUpperCase ve replace fonksiyonlari Nerede ve Nasil Kullanilir.

Javascript ile string degiskenler üzerinde nasil çalisilir. Metin içindeki bir karakterin indeksini bulmak, metnin bir kismini almak, büyük küçük harfe döndürmek, metni parçalara bölmek, metnin uzunlugunu almak, metin içindeki istedigimiz bir karakteri veya metni baskasi ile degistirmek gibi islemler nasil yapilir. Bu tür islemler kuskusuz hepimizin isine yarayacaktir.
indexOf
Bir stringi olusturan her karakterin bir indeks numarasi vardir. Stringin birinci karakteri 0 indeksinde bulunur.  indexOf fonksiyonu verdigimiz karakter veya metnin string içinde geçtigi ilk indeks numarasini döndürür.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.indexOf("z"));
sonuç olarak 2 sayisi döner.
Eger verdigimiz karakter birden fazla dönüyorsa sadece ilk geçen indeks numarasini aliriz.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.indexOf("a"));
sonuç olarak 1 sayisini aliriz.
indexOf fonksiyonunun kullanisli bir özelligide string içerisinde hangi indeksden sonra arama yapacagini söyleyebiliyor olmamiz.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.indexOf("a",3));
sonuç 12 olarak döner. Çünkü yukaridaki kullanim sekli stringin 3. Indeksinde sonra geçen ilk a karakterininin indeks numarasini döndürür.
indexOf içine yazdigimiz karakter veya metin string içinde yoksa sonuç olarak -1 döner.
lastIndexOf
indexOf fonksiyonu gibi çalisir tek farki yazilan karakterin string içinde geçtigi son indeks numarasini döndürür.
var b = "yazilim mutfagi";
document.write(a.lastIndexOf("i"));
sonuç olarak 14 döner.
charAt
Verilen indeks numarasindaki karakteri döndürür.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.charAt(4));
sonuç olarak ‘l’ karakteri döner. Ilk sndeks 0 oldugu için 4 indeksdeki karakter ‘l’ oluyor.
length
length özelligi stringin toplam kaç karakterden olustugunu döndürür, bosluklar dahildir. Kisaca uzunlugunu döndürür.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.length);
sonuç olarak 15 döner.
split
Split fonksiyonu belirlediginiz özel bir karaktere göre stringiniz parçalara böler. Splitten dönen degeri bir diziye koymak zorundasiniz.  Netscape 2 ve Explorer 3 de çalismaz.
var a = "yazilim mutfagi";
var temp = new Array();
temp = a.split(' ');
sonuç olarak yazilim mutfagi stringi içindeki bosluklara göre elemanlarina ayrildi yukardaki script sonucunda temp dizisi iki adet elemana sahip oldu. Birinci elemani ‘yazilim’ ikinsi elemani ise ‘mutfagi’.
substring
substring fonksiyonu string içerisindeki belli bir bölümü almamiza yarar yazim sekli substing(ilk_indeks, son_indeks) seklindedir.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.substring(2,5));
sonuç olarak ‘zil’ metini döner. Dikkat ederseniz 2. Karakter z 5. Karakter ise i dir fakat substring fonskiyonu ikinci parametre olarak yazilan degere kadar olan metni döndürür. Son indeks olarak yazdigimiz parametrede bulunan karakter dahil degildir.
substring fonksiyonu tek parametre alarakda kullanilir bu durumda parametre olarak yazilan indeks numarasindan itibaren geri kalan tüm metni döndürür.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.substring(2));
sonuç olarak ‘zil mutfagi’ döner.
substr
substing fonksiyonundan farkli olarak ikinci parametre olarak yazilan kisim farklidir. Ikinci parametreye yazilan sayi kadar karakter döndürür.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.substr(2,7));
sonuç olarak ‘zilim m’ döner. 2. Karakterden baslayarak 7 karakter döndürür.
substr() fonksiyonu Netscape 2 and 3, Explorer 3, Hotjava 3, Opera 3 and WebTVtarafindan deskteklenmez.
toLowerCase ve toUpperCase
toLowerCase fonksiyonu verilen metni küçük harflere dönüstürürken toUpperCase fonksiyonu metni büyük harflere çevirir.
var a = "yazilim mutfagi";
document.write(a.toUpperCase());
sonuç olarak ‘YAZILIM MUTFAGI’ metni döner.
var a = "YAZILIM MUTFAGI ";
document.write(a.toLowerCase());
sonuç olarak ‘yazilim mutfagi’ metni döner.
replace
replace fonksiyonu metin içinde herhangi bir karakter veya metni baska bir karakter veya metin ile degistirmek için kullanilir.
var eskiMetin = "Kullanici Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Kullanici.";
var yeniMetin = eskiMetin.replace("Kullanici""Ziyaretçi");

document.write("Eski Metin =  " + eskiMetin);
document.write("<br />Yeni Metin = " + yeniMetin);
sonuç olarak asagidaki ekran döner:
Eski Metin = Kullanici Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Kullanici.
Yeni Metin = Ziyaretçi Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Kullanici.
Dikkat ederseniz degistirmek istedigimiz kisim sadece ilk geçtigi yerde degistirilmis fakat sonraki geçtigi yerlerde degistirilmemistir. Eger metin içinde belirledigimiz karakter veya metnin hepsini yeni bir degerle degistirmek istiyorsak regular expression kullanmamiz gerekir.
Bu durumda degistirmek istedigimiz metni “ isareti arasina degil / karakteri arasina yazmamiz gerekiyor.
var eskiMetin = "Kullanici Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Kullanici.";
var yeniMetin = eskiMetin.replace(/Kullanici/g, "Ziyaretçi");

document.write("Eski Metin =  " + eskiMetin);
document.write("<br />Yeni Metin = " + yeniMetin);
sonuç olarak metin içinde geçen tüm ‘Kullanici’ lar Ziyaretçi olarak degistirildi. Yukaridaki script sonucunda asagidaki görüntü döner:
Eski Metin = Kullanici Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Kullanici.
Yeni Metin = Ziyaretçi Yazilim Mutfagina Hosgeldin. Ziyaretçi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun