Ana içeriğe atla

Html 5 ile Gelen Yeni Elementler Hakkinda

Html 4 yaklasik 12 yildir kullanimda ve suana kadar önemli bir degisim geçirmedi. HTML5 eski sürüme bazi yeni özellikler eklenerek geldi. Çok fazla sayida olmasa da çok kullanisli özellikler barindiriyor. Çalismalar 2004 de baslamisti. HTML 5 de suan ki en dikkat çekici ve kullanisla element CANVAS .

Yeni Elementlere Su Sekilde

<canvas>

<canvas> Javascript ile kontrol edilen bir 2 boyutlu bir çizim alani. Genis bir kullanim alani var. Grafikleri oyunlar, sunumlar ve bir çok alanda kullanilabilir. Javascript ile kontrol edildigi için kolaylikla uyum saglayabileceginiz bir element. Canvas elementi ile ilgili örneklere bakmak isterseniz  RGraph adresini ziyaret edin. Tabi ki HTML5 i destekleyen bir browser ile. Suanda IE 8 veya Firefox 3 kullanabilirsiniz.  Asagida <canvas> elementini kullanilarak olusturulmus grafik örnekleri var.

  

Yukardaki gibi bir grafigi HTML 5 kullarak çizmek için asagidaki gibi javascript kodlari yazmak yeterli oluyor.

window.onload = function ()
{
    var data = [280,45,133,166,84,259,266,960,219,311];
    var bar = new Bar('myCanvas', data);
    bar.Set('labels', ['Metin', 'ilhan', 'Osman', 'Sabri', 'Orhan', 'Ali', 'Hüseyin', 'Ismail', 'Veli', 'Deli']);
    bar.Set('gutter', 45);
    bar.Set('line', true);
    bar.Set('barcolor1', '#fff');
    bar.Set('barcolor2', '#fff');
    bar.Set('backgroundgrid', true);
    bar.Set('colors', ['#f00']);
    bar.Draw();
}
 
Yukaridaki javascript kodunda gördügünüz gibi canvas kütüphanesini kullanmak çok kolay.

<video>

Video tagi web sitenize video klipleri kolayca eklemenizi saglayacak. Otomatik baslatma, döngüsel olarak çalistirma gibi özellikleri olan video elementi videonuzu etiketlemeniz için birçok özellik içeriyor.

<audio>

Audio tagi video elementi ile ayni sekilde kullaniliyor tek farki video degil ses dosyalarini sitenize eklemeniye yariyor.

Context menüler

HTML5 context menu tanimlamak için yeni metotlar içeriyor. Context menüler genellikle web sitelerinde kullanilmazlar fakat web uygulamalarinda kullanilan ve çok ise yarayan elementlerdendir.

HTML 5 ile gelen yeni elemenler:

·         <section>
·         <header >
·          <footer>
·         <nav>
·         <article>
·          <aside>
·          <figure>
·         <mark>
·         <time>
·         <meter>
·         <progress>

Ayrica HTML 5 ile yeni input (giris) tipleride geldi. Bunlar;

·         datetime
·         datetime-local
·         date
·         month
·         week
·         time
·         number
·         range
·         email
·         url

HTML 5 ile degisen veya devre disi kalan elementler:

·         acronym
·         applet
·         basefont
·         big
·         center
·         dir
·         font
·         frame
·         frameset
·         isindex
·         noframes
·         noscript
·         s
·         strike
·         tt
·         u
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun