Ana içeriğe atla

JAVA'da if - else kosul yapisi

Programlama deyince degiskenlerden sonra akla ilk gelen if-else bloklaridir. Programimizi if-else kosul yapisi ile yönlendiririz. Velhasil bu yapiyi iyi bilmeden olmaz. Bütün programlama dillerinde mantik aynidir; fakat sözdiziminde (syntax) ufak farklar mevcuttur.
Java'da if-else kosul yapisi genel olarak su sekildedir:
 
if (boolean)
true ise
else
false ise
 
Görüldügü üzere denetim boolean ifade üzerine kurulu. Boolean bir ifade iki degerden birini alir: true ya dafalse. Deger true ise sunu yap, degilse bunu yap. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli sey boolean bir ifade kullanmak.
Örneklere geçmeden önce, hayati önem tasiyan karsilastirma ifadelerine kisaca deginmek istiyorum.
<, <=, >, >=, == (esitse), =! (esit degilse)
 
Örnek:
int sayi=5;
if (sayi==5)
System.out.println("sayi=5");
 
Simdi akla söyle bir soru gelebilir: “Ben bu örnekte boolean bir degisken göremiyorum!”. Evet, boolean bir degisken yok, fakat if parantezi icerisinde bir karsilastirma var: sayi==5;. Bu ya dogrudur ya da yanlis.
Not: Eger sayi=5; demis olsaydik program hata verecekti. Cünkü '=' karsilastirma ifadesi degil, atama ifadesidir.Sayi=5; dedigimiz anda sayi degiskeninin degeri 5 olarak atanir. String'lerde karsilastirma equals ile yapilir.
 
Örnek: if
String ad="Yazilim mutfagi";
if (ad.equals("Ahmet"))
System.out.println("karsilastirma dogru yapildi");
 
Bu örneklerde else bölümünü kullanmadan yaptik. Kodlar tek tek isleme tabi tutulurken if bloguna girecek vesayi degiskeninin kosula (sayi==5;) uyup uymadigina bakacak, uymuyorsa baska bir islem yapmadan okumayi kesip blogun disina çikacak.
 
Örnegimizi else ekleyerek biraz açalim: If-else
int sayi=5;
if(sayi>5)
System.out.println("sayimiz 5'ten büyük");
else
System.out.println("sayimiz 5 veya 5'ten küçük");
program çiktisi: sayimiz 5 veya 5'ten küçük.
 
Bazen tek bir kosul ifadesiyle istedigimiz sorguyu yapamayiz, daha fazla ayrintiya girmemiz gerekebilir. Bu durumda kosul içerisinde kosul kullanmamiz gerekir. Yani 5'ten büyük olabilir, 5 olabilir ve 5'ten küçük olabilir. Üç ayri durum söz konusu oldugu için bir if daha kullanmamiz lazim.
 
int sayi=5;
if(sayi>5)
System.out.println("sayimiz 5'ten büyük");
else if(sayi==5)
System.out.println("sayimiz 5");
else
System.out.println("sayimiz 5'ten küçük");
 
Bu kodu birinci else olmadan, dogrudan ikinci if'i yazarak da yapabilirdik. Sonuç ayni olurdu fakat programimiz daha fazla satir okumak zorunda kalirdi. If ile else arasina yazdigimiz kosul dogru (true) ise program else'nin altindaki kodlara bakmadan blok disina cikacaktir. Fakat else yazmadan dogrudan if yazarsak program o ifbloguna da mutlaka ugrayacaktir.
 
int sayi=6;
if(sayi>5)
System.out.println("sayimiz 5'ten büyük");
if(sayi==5) //else kullanmadan direkt yeni bir if kullandigimiz için bu satir da kesinkes okunacaktir
System.out.println("sayimiz 5");
else
System.out.println("sayimiz 5'ten küçük");
 
Bu durum, yaptigimiz karsilastirmanin agirligina göre performansi etkileyecektir.
 
Dikkat ettiyseniz yukaridaki örneklerin hiç birinde süslü parantez ({}) kullanmadik. Eger if'ten sonra birden fazla kod satiri yazacaksak süslü parantezi kullanmamiz gerekir.
 
Örnek: if'ten sonra birden fazla satir kullanmak
int sayi=5;
 
if(sayi>=5)
{
System.out.print("Sayimiz 5; ");
System.out.println("belki de 5'ten büyüktür");
}
else
System.out.println("sayimiz 5'ten küçük");
 
Baska bir örnek:
 
int puan=66;
 
if(puan<25)
System.out.println("0");
else
if(puan<45)
System.out.println("1");
else
if(puan<55)
System.out.println("2");
else
if(puan<70)
System.out.println("3");
else
if(puan<85)
System.out.println("4");
else
System.out.println("5");
 
if ile else arasinda birden fazla satir olmadigi için süslü parantez {} kullanmadim, ama kullansam da olurdu.
 
ve ve veya operatörleri.
Bazen de bir komutu birden fazla sart kosarak veririz. “Sayi 10'dan büyuk ve 20'den küçükse” gibi.
Bunlar için ve && ve veya || operatörlerini kullanacagiz.
 
Örnek: && - || operatörleri
 
int puan=55;
String ders="Java";
 
if(ders.equals("Java") || ders.equals("C#") && puan>=45)
{
System.out.println("Geçtin");
}
else
System.out.println("kaldin");
 
ders “Java” veya “C#” 'dan herhangi birisi ise ve puan 44'ten büyük ise “Geçtin” mesajini verecektir.
 
Java'da if-elsekosul yapisi hakkinda söyleyeceklerim simdilik bu kadar. Bir sonraki makalemde bir baska karar alma mekanizmasi olan Switch case konusuna deginecegim insallah.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun