Ana içeriğe atla

MPLS Temel Konfigürasyonu

Bu yazı içerisinde sizlerle temel “MPLS” protokolü konfigürasyonunu adım adım uygulayarak paylaşacağım. Bu adımların tamamını Huawei marka AR 2200 Serisi Router ürün ailesi üzerinde konfigüre edeceğiz. Bu konfigürasyonların kullanıldığı ve çalıştırıldığı işletim sistemi versiyonu “V200R003C00” dur.
Konfigürasyon adımlarının tamamı bi çok üretici ürününde de aynı şekilde ve aynı ön gereksinim ve alt yapı hazır olduğu sürece uygulanabilir ve müşteri ve/veya Servis sağlayıcıda devreye alınabilir.
İşlem adımlarının uygulanırken temiz bir şekilde anlaşılması çok önemlidir.
MPLS Protokolü temel konfigürasyonunu aşağıdaki topoloji üzerinden uygulayarak sizlere sunuyor olacağım.
MPLS Referans Topolojimiz
Öncelikli olarak tüm Router cihazlarımızda, fiziksel interface’ler ve Loopback interfac IP adres tanımlamalarını topolojimize uygun ayarlıyoruz.
RouterB IP İnterface konfigürasyonu;
clip_image003
“Router B IP Konfigürasyonu çıktısı”
clip_image005
“Router B Üzerinde Yer Alan İnterface’lerin IP Kontrolü”
Bu işlem adımlarının tamamını diğer Router’lar içinde sırası ile gerçekleştiriyoruz. Ekran görüntüsü kalabalığından uzaklaşmak için diğer cihaz temel ip konfigürasyon bilgilerini eklemiyorum.
Tüm cihazlarımızda “OSPF” protokolünü aktif etmek için sırası ile tüm cihazlarda aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.
clip_image007
Router B üzerinde OSPF Konfigürasyonu
clip_image009
Router A üzerinde OSPF Konfigürasyonu
clip_image011
Router C üzerinde OSPF Konfigürasyonu
clip_image013
Routing Konfigürasyonlarının tamamlanmasının ardından MPLS devrelerinin temel anlamda kurulmasına ilişkin konfigürasyon adımlarına geçiyoruz.
MPLS  “LDP” Komşuluğunun cihazlar arasında kurulması konfigürasyon adımları aşağıdaki gibidir.
1.      Aşama MPLS protokolünün aktif edilmesi
2.      MPLS için Switching ve çalışma modu seçilir.
3.      MPLS Label Switching tipi aktif edilir.
Sırası ile tüm router’larda yukarıdaki işlem adımlarını uygulayalım.
clip_image015
MPLS LSR ID ve MPLS Update Mod Seçimi
clip_image017
MPLS LSR ID ve MPLS Update Mod Seçimi
clip_image019
MPLS LSR ID ve MPLS Update Mod Seçimi
clip_image021
MPLS LSR ID ve MPLS Update Mod Seçimi
Şimdi tüm MPLS konuşması gereken Router Interface’lerinde MPLS LDP seçimini aktif ediyoruz.
clip_image023
Interface LDP aktif edilmesi
clip_image025
Interface LDP aktif edilmesi
clip_image027
Interface LDP aktif edilmesi
clip_image029
Interface LDP aktif edilmesi
Temel MPLS devre tanımlamalarını gerçekleştirmiş olduk. Bu aşamalardan sonra Routing protokolünün doğru networkleri anons edip etmediğini tüm cihazlarınızda kontrol etmeniz gereklidir.
clip_image031
Tüm cihazlarda yukarıdaki  işlem adımlarını gerçekleştiriniz.
Sırası ile tüm cihazlarınızda MPLS devresinin oturup, aktif olduğunu kontrol etmek için aşağıdaki komutları cihazlarınızda uygulayınız.
1.display mpls ldp
2.display mpls interface
3.display mpls ldp session
4.display mpls lsp
clip_image033
clip_image035
clip_image037
clip_image039
Komut çıktılarınızda başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra, Layer 2 MPLS devresinin başarılı bir şekilde kurulduğunu gözlemledikten sonra uygulamayı tamamladığınız anlamına gelir.
Keyifli uygulamalar...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Linux En Az Sistem Gereksinimi İsteyen Dağıtımları Değerlendirilmesi

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır: Ubuntu Xubuntu Lubuntu Damn Small Linux Linux Mint Fedora Opensuse Debian Rat Hat Suse Linux Suse Linux Sistem Gereksinimleri: Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64), Sempron ya da Opteron 256MB RAM 500MB boş disk alanı 800x600 yada üstü resolution Rat Hat Memory Gerekli: 4 GB of memory Önerilen: 8 GB of memory CPU Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent Storage 5 GB alan temel kurulum için. 40 GB alan Channel başına. 10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn) Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir. Database İlk kurulum için 12 GB alan önerilir. Client ve channel hesaplamaları ise, 250 KB alan client system başına, 500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel da

( C#) Ders 4 - Diziler, Çok Boyutlu Diziler, Düzenli ve Düzensiz Çok Boyutlu Diziler Nasil Kullanilir. foreach Döngüsünün Kullanimi.

C# da Diziler Diziler için ayni tipteki verilerin tutuldugu bir koleksiyon diyebiliriz. Örnegin integer verinin bir yigin seklinde tutulmasi için dizileri kullaniriz. C# da diziler referans tipinde degiskenlerdendir. C# da tanimlanan tüm diziler System.Array sinifindan türemis bir nesnedir. C# da diziler asagidaki gibi tanimlanir. ? 1 <veri tipi>[] <degisken ismi> = new <veri tipi>[<dizinin boyutu>]; 10 adet integer veri tutan bir dizinin tanim ise ? 1 int [] integerDizi = new int [10]; Bir dizinin boyutlari sabittir ve kullanilmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için baska bir degiskende kullanabilirsiniz. ? 1 2 int boyut = 10; int [] integerDizi = new int [boyut]; Diziyi tanimlama ve baslangiç degerlerini atama islemini ayri satirlardada yapabilirsiniz. ? 1 2 int [] integerDizi; integerDizi = new int [10]; Ayrica dizileri tanimlarken, dizi içine atmak istedigin

JavaScript ile Popup Pencereleri

Popup pencereleri bir sayfa içinde ek bir pencere açma islemidir. Popup pencereler JavaScript kullanarak açilirlar. Popup pencereler yaygin olarak reklam göstermek amaciyla kullanilir. Diger bir kullanim amaci ise yardim sayfalari tasarlamak içindir. Ihtiyaciniz dogrultusunda farkli amaçlar için kullanilabilirler. Popup pencereler; Sayfa yüklenmesinde,Sayfadan çikildiginda,Kullanici bir linki tikladiginda açilabilir. Sayfa yüklenirken veya kapatilirken bir popup açmak için body etiketi içine asagidaki kodu yazmaniz yeterlidir. Sayfa yüklenirken ? 1 <body onload= "javascript: alert(Load islemi!')" > Sayfa Kapatilirken ? 1 <body onunload= "javascript: alert('UnLoad islemi!')" Link tiklandiginda ? 1 <a href= "javascript: alert('link Tiklandi!')" >Popup Aç!</a> Popup olarak yeni bir pencere açmak istiyorsak window.open() metodunu kullaniriz. Window.open metodun